Bolhás paraziták, Kutyákat érintő paraziták – kullancs- és bolhairtás


A kullancsok és bolhák olyan paraziták, amelyek gyakran megtámadják a kutyákat. A vérből táplálkoznak és igazi kis hóhérok. Összegyűjtöttük Önnek mindazt, amit a kullancsokról és a bolhákról tudni érdemes. Tartalomjegyzék Kullancsok Amint beköszönt a tavasz és a hőmérő szála feljebb csúszik, megnövekszik a kullancsveszély is. A bolhás paraziták vérszívók immár lesben állnak a fűben és az aljnövényzetben.

A emésztőrendszeri helminták nem csak kellemetlenek, hanem még olyan betegségek hordozói is, mint a lyme-kór vagy a malária. Ne felejtse el ellenőrizni a kullancsokat! Minél korábban fel van fedezve a kutya kullancs, annál kisebb az esély arra, hogy valamilyen kórokozó átkerül bolhás paraziták.

Ez különösen igaz a borrelia burgdorferi baktériumra, mert ezek a kullancs beléből származnak. Innen először el kell jutniuk a kullancs fejéhez és csak innen kerülhet át az új gazdatestre.

bolhás paraziták

Ez a folyamat legalább 12 órán át tart. Amennyiben időben eltávolítja a kullancsot, a fertőzöttség esélye alacsony. Ezért minden sétáltatás után vizsgálja át kutyáját.

Különösen figyeljen a fejre, a fülekre, a nyakra, a hasra és a combok belső felére, mert a kullancsok a kevésbé szőrös, vékonyőrű területeket kedvelik.

PARAZITÁK AMIKTŐL NEM JUTSZ SZÓHOZ!!

Ennek ellenére az egész testet alaposan kutassa át. A kullancsok általában jól észrevehetők, de a felszívott vérmennyiségtől változik a méretük. Lehetnek gombostűhegynyi nagyságúak, illetve cseresznyemag nagyságúak is. A kutya kullancs eltávolítása A legegyszerűbb, ha egy kullancscsipeszt használ a kullancsok eltávolítására. Ezzel az eszközzel óvatosan bolhás paraziták tudja húzni a parazitát a bőrből. Semmi esetre se préselje össze bolhás paraziták kullancsokat!

A préselés által a gyomortartalmuk és ezáltal a kórokozók a sebbe kerülhetnek, onnan pedig a kutya vérkeringésébe. Ezen kívül ügyeljen rá, bolhás paraziták a bolhás paraziták teljes testét eltávolítsa. A kutyában maradt kullancsfej gyulladáshoz vezethet.

Kutyákat érintő paraziták – kullancs- és bolhairtás

Ezek mind a kullancs hányásához vezethetnek, ami által a kórokozók bejutnak a kutyába. A kullancsok helyes eltávolításának lépései: Használjon kullancscsipeszt a kullancs eltávolításához.

Olyan közelre helyezze a csipeszt a kutya bőréhez, amennyire lehetséges. Ragadja meg a csipesszel a kullancs fejét és óvatosan, egyenletesen húzza ki a bőrből.

bolhás paraziták

Ellenőrizze le, hogy sikerült e az egész kullancsot kivenni. Fertőtlenítse le a sebet és ellenőrizze le rendszeresen. A seb körül megjelenő piros kör lyme-kórra utal. Tartsa észben, bolhás paraziták kutyáját megcsípte egy kullancs. Ha a kutya betegnek tűnik, unott vagy lázas, vigye állatorvoshoz. Ha a kutya kullancs kiszedésre került, akkor még meg is kell tőle szabadulnia. Egyesek rögtön barbár módszerekhez folyamodnak, például felgyújtják a kullancsot.

Ennél lágyabb megoldás is létezik: helyezze a kullancsot egy darab celluxra és nyomja össze.

Így biztosan megszabadul tőle. A kutya kullancs által terjesztett betegségei A kullancsok olyan betegségeket terjesztenek, amelyeket nem szabad alábecsülni. Ezek a betegségek a következők: A lyme-kór egy olyan fertőző betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium vált ki. Ennek a baktériumnak parazitákra van szüksége ahhoz, hogy a gazdatest vérkeringésébe kerüljenek, és ott tovább szaporodjanak.

bolhás paraziták

Kullancsencephalitis : A kullancsencephalitis egy vírusos betegség, amit az azonos nevű vírus vált ki. Leggyakrabban fertőzött kullancs csípésével milyen paraziták élnek a nyelőcsőben. Kutyáknál szerencsére igen ritka és csak legyengült immunrendszerű állatokat képes megtámadni. Babeziózis kutyamalária : A babeziózis egy fertőző betegség, ami egysejtű parazitákon keresztül terjed. A Babesia bigemina kórokozó a kullancs csípésén keresztül fertőzi meg az állatot és a vörösvérsejteket támadja meg.

Anaplazmózis: Az anaplazmózis egy fertőző betegség, amit az anaplazma baktériumok váltanak ki és szintén kullancsokkal terjed.

Ehrlichiosis vérzéses kullancsláz : Az ehrlichiosis szintén egy kullancsok által terjesztett fertőző betegség, amelyet a rickettsiákhoz tartozó ehrlichia canis nevezetű baktérium okoz. Ezt a betegséget a barna kutya kullancs terjeszt, amely az európai mediterrán országokban elterjedt. Hepatozoonosis: Ezt a fertőző betegséget a hepatozoon canis egysejtű parazita okozza.

A fertőzést szintén a barna kutya kullancs terjeszti, amely olykor a mediterrán országokban nyaralókon keresztül jut el más bolhás paraziták. A Kutya Kullancs elleni védekezés Jobb megelőzni, mint kezelni, ezért óvja meg kutyáját a kullancsok csípéseitől és bolhás paraziták a kullancsok által terjesztett betegségektől is.

Itt találja felsorolva azokat a készítményeket, amelyek a kullancsokat elpusztítják vagy megelőzik a csípést. Spot-On készítmények: A Spot-On készítményeket a kutya vállai közé kell felkenni, hogy a kutya ne érje el. A használatot követő 4 héten át kutyája védettséget élvez. A hatóanyag a bőrön keresztül szívódik fel. Spray: Nagyon hatásosak kullancsok ellen. Egyszeri használat után is 4 héten át véd! Nyakörvek: A kullancsok elleni védekezés következő lehetősége a kullancs elleni nyakörv.

Bolhás paraziták lyme-kór megelőzésének egyik lehetősége az oltás. Az oltóanyag azonban nem tudja kutyáját megvédeni a kullancscsípéstől.

Segít a szervezet antitest termelésében, ezáltal pedig megelőzi a lyme-kór kialakulását. Többféle oltóanyag áll rendelkezésre, de az oltás hatékonysága vitatott. Kérje ki állatorvosa véleményét. A bolhák A kutyák vakarózásának hátterében gyakran bolhák állnak. Amennyiben a kutya feltűnően sokszor vakarózik, könnyen lehet, hogy bolhás. Az apró élősködők a leggyakoribb parazitákhoz tartoznak és nem csak kellemetlen tüneteket okoznak, hanem komoly betegségeket is terjeszthetnek.

Ezen kívül a szövetekbe bolhás paraziták előszeretettel raknak fészket, mint például a szőnyegbe, párnákba vagy a kanapéba. Ha bolhás paraziták kifejlett bolha megtalálta a fészkét, akkor onnan már nem igen költözik el.

Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat! Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek.

A véréből táplálkozik és hosszútávon élősködik áldozatán. Számuk rohamosan nő: egy nap alatt a nőstény bolhák kb. Ezeket a tojásokat a kutya szőrébe rakják.

Onnan szivárognak le és terjednek el a kutya környezetében, a kanapén, a kutya fekhelyén vagy a padló repedéseiben.

A lárvák bebábozódnak és egy kis idő múlva új bolhák kelnek belőlük életre, amelyek azonnal nekiállnak az áldozatkeresésnek. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a kifejlett bolhákat irtsa ki, hanem a lárvákat is a tojásokat is. A bolhák nem válogatósak, habár a különböző bolhák különböző áldozatokra specializálódtak például létezik kutyabolha és macskabolha islétezik olyan, amelyik az bolhás paraziták is megtámadja.

bolhás paraziták

A bolhák felismerése A bolhák csak néhány milliméter hosszúak, szabad szemmel alig látni őket. A bolhák legfőbb tünete a viszketés. Ez ahhoz vezet, hogy a kutya erősen vakarózik, nyalja vagy harapja magát.

Ezek pedig sérülésekhez vagy ekcémához vezethetnek. Ha bolhára gyanakszik, vizsgálja meg kutyáját. Ha meglát egy bolhát, akkor egyértelmű, hogy mivel áll szemben. Ha nem, akkor könnyen kiderítheti abból, hogy található e a kutya bőrén bolhaürülék. Így ismerheti fel, ha kutyája bolhás: Állítsa kutyáját egy sima, világos felületre, amin bolhás paraziták észreveheti a bolha ürüléket, ha az kipotyog a kutyából.

bolhás paraziták

Erre megfelelő lehet a csempézett felület vagy a kád. Ezután pedig fésülje át a szőrét egy sűrűfogú fésűvel. Ha apró fekete kis bogyók potyognak ki a szőrből, akkor valószínűleg bolha ürüléket lát. Ezeket szedje össze egy fehér kendő segítségével, majd óvatosan nedvesítse be.

Bolhás paraziták

Amennyiben valóban bolha ürülékről van szó, akkor feloldódnak és piros foltokat hagynak a kendőn. A bolha ürüléke ugyanis nem más, mint a kutya megemésztett vére. A bolhák veszélyei A bolhák nem csak kellemetlenek a kutyáknak, hanem nem kívánatos következményekkel is járhatnak: Vérszegénység: Az erős bolhás fertőzöttség jelentős vérveszteséghez vezethet.

Legsúlyosabb esetben kutyáját a vérszegénység is veszélyeztetheti. Bolhanyál allergia: Amikor a bolha belecsíp az állatba, a nyálát is a kutya bőrére kerül, amire az ebek allergiásan reagálnak, ez okozza a tipikus viszketést. Galandféreg: A bolhák galandférgeket is hordozhatnak magukban. Ha a kutya megeszi a bolhát, a galandféreg tojások a kutya belébe jutnak, majd ott férgekké alakulnak.

A biztonság kedvéért féregtelenítse kutyáját, ha bolhás. A bolhák kiirtása Két lépést kell követnie, ha a bolhákat végérvényesen ki szeretné irtani: Kezelje a kutyát bolhairtó eszközökkel, ehhez több különböző termék áll rendelkezésére: Spot-Onamit a kutya vállai közé kell felvinni, spray és bolhanyakörv.

Kezelje a többi állatot és a kutya környezetét is Ha kutyája bolhás, akkor ne csak a kutyát, hanem a vele egy háztartásban élő állatokat és a kutya környezetét is kezelni kell, ahhoz, hogy a bolhák minden fejlődési állapotától megszabaduljon.

A takarókat bolhás paraziták 60 fokon mossa ki. Gyakrabban és alaposabban porszívózzon minden területen. Az első porszívózás után vegye kis a porzacskót és szabaduljon meg tőle. Kiegészítésként bolhás paraziták spray-t is.