Férgek burgonyában


Pusztító drótférgeknek ellenálló burgonya Bár léteznek a drótférgek ellen alkalmazható, foszforon és karbamáton alapuló inszekticidek, de ezek közül többnek is baj van az engedélyeztetésével.

a székletben lévő szálak nem férgek

Ráadásul, a kemikáliák nem mindig pusztítják el ezeket a vékony, barnás-narancsos színű kártevőket. Pattanóbogár imágóvá való fejlődésük előtt a lárvák képesek akár 5 évig is el lenni a talajban.

Fonálféreg és papucsállatkás teszt

A probléma egyik lehetséges megoldásához a kutatók két, Chiléből és Bolíviából származó vad burgonyát Solanum berthaultii és S. Korábbi kutatásaik eredményeiből kiderült, hogy a vad típusú burgonyák két, egymástól teljesen eltérő kártevőnek, a férgek burgonyában és a zöld őszibarack levéltetűnek is ellenállnak.

A kutatócsoport vad típusú férgek burgonyában származó csíraplazmát egy termesztett változattal kereszteztek és a harmadik generációs utódokból kiválasztották a 15 legjobban teljesítő növényt.

paraziták elleni gyógyszer Omszk

Ezután, az utódvonalakat tenyészklónok drótférgekkel fertőzött területeken ültették el. A rágás okozta károk összehasonlítására a területen a drótférgek irtására általánosan használt inszekticiddel kezelt és nem kezelt Russet Burbank burgonyákat is ültettek.

talpi szemölcsök eltávolítása

Ahogy a kutatók várták, a rezisztens klónok éppen olyan jól, sőt néha még jobban éppen maradtak, mint az inszekticiddel kezelt Russet Burbank burgonyák. A drótférgek elleni rezisztencia mibenlétét eddig még nem határozták meg, de feltételezik, hogy ez a glikoalkaloidoknak köszönhető. Ezek a burgonyagumóban természetes körülmények között jelenlévő vegyületek ismert rovarriasztók.

a bőrön lévő férgektől

Forrás: www.