Gombás hiperparaziták, Hírek, cikkek


Vkontakte A gombakártevők elleni védekezés megvalósítása napjainkban főként kémiai úton, gombaölő vegyszerek fungicidek alkalmazásával történik. Az ilyen szerek használata azonban magas költségekkel jár, terheli a környezetet, a szermaradványok pedig bekerülnek élelmiszereinkbe.

Ráadásul a növénykórokozó gombákban ellenállóképesség rezisztencia alakulhat ki a kémiai fungicidekkel szemben, ezáltal szűkül az eredményesen felhasználható növényvédőszerek köre.

Tricho és Tricho B

Ezért — különösen a biotermesztéssel foglalkozó gazdák részéről — egyre növekvő igény mutatkozik a hatékony, biológiai védekezési módszerek alkalmazása iránt. A növénykórokozó gombák elleni biológiai védekezés céljaira különösen ígéretesek a Trichoderma fonalasgomba-nemzetség képviselői, melyek számos bio­fungi­cid és növénykondícionáló készítmény alapját képezik.

A talajból fertőző gombák kártételének csökkentése Biokontroll hatás A kórokozók szaporítóképleteinek bontásával, a szaporodásuk gátlásával egészséges gyökérkörnyezetet teremt. Az egészséges gyökérzet és vegetatív felület biztosítja a megfelelően ellenálló növényállomány kialakulását. A TrichoMax-ból fejlődő gombaképletek serkentik a növények immunrendszerét, segítve a gombás hiperparaziták ellenállóságát a betegséggel szemben. A biológiailag aktív anyagok termelése és a kórokozók életterének csökkentése növeli a növényvédelmi munkák hatékonyságát.

Mikofungicidek A cikk címe láttán az olvasóban megfogalmazódó első kérdések valószínűleg a következők: Mik azok a mikofungicidek? Talán valamiféle kémiai növényvédőszerekről van szó? És hogy jön ide a farkas? A címben szereplő szójáték gomba gombának farkasa arra utal, hogy a mikofungicidek olyan hasznos gombák, melyek segítségével sikeresen védekezhetünk növénykórokozó gombák ellen. Nem kémiai szerekről van tehát szó, hanem olyan élő szervezetekről, melyekkel vegyszermentes, biológiai védekezés biokontroll valósítható meg.

Ennek során egy vagy több hasznos mikroszervezet környezetbe történő, célzott kijuttatásával és annak hatása gombás hiperparaziták gátoljuk meg a növénykórokozó gombák terjedését, kártételét.

  • Az ilyen szerek használata azonban magas költségekkel jár, terheli a környezetet, a szermaradványok pedig bekerülnek élelmiszereinkbe.
  • Gombás hiperparaziták - Parazita gombával kártevők ellen
  • TrichoMAX | Biostimulátorok, gombák | summacomp.hu
  • „Sprinterek" a biológiai hatóanyagok között - Gombás hiperparaziták

Biopeszticidek alatt a biológiai növényvédelemben kórokozók, kártevők ellen alkalmazható, mikroorganizmusokon alapuló készítményeket értünk. A mikofungicideken alapuló védekezési eljárások alkalmazásakor a biokontroll szervezet és a célszervezet egyaránt a gombák köréből kerül ki. Ebbe a kórokozó és gazdaszervezete között kialakult kölcsönhatásba tudunk hasznos gombákon alapuló mikofungicidek alkalmazásával beavatkozni 2.

Célunk ilyenkor, hogy a hasznos gomba kiszorítsa, gátolja, illetve elpusztítsa a kórokozó gombát. Emellett kifejezetten előnyös, gombás hiperparaziták a hasznos gomba közvetlenül a haszonnövénnyel is köcsönhatásba lép és pozitív hatást gyakorol rá. Előfordul, hogy egy növénytermesztési rendszerben felüti a fejét egy gombás betegség, melynek megnyilvánulási intenzitása aztán évről gombás hiperparaziták fokozatosan csökken, anélkül, hogy bármilyen módon beavatkoznánk.

A jelenség hátterében gyakran a talajban élő mikroorganizmusok, köztük biofungicid hatású gombák állnak. Érdemes az epifita, azaz a haszonnövény gyökerének, levelének felszínén előforduló, valamint az endofita, azaz a növények belsejében élő gombák között is szétnéznünk.

Gombás hiperparaziták biológiai védekezés céljaira szóba jöhetnek továbbá a növénykórokozó gombákat megtámadó, ún.

gombás hiperparaziták átvihetik a férgek

A Trichoderma nemzetség A növénykórokozó gombák elleni biológiai védekezés legígéretesebb jelöltjei a Gombás hiperparaziták tömlősgomba-nemzetség képviselői. Ezek a táptalajon jellegzetes, zöld színű telepeket képző, fonalas penészgombák a talajba került, elhalt növényi maradványok lebontásából fedezik tápanyagszükségletüket.

A gombás hiperparaziták gyökérzónájában rizoszférájában gyors növekedésre, elágazó fonalaik végéről lefűződő ivartalan spóráik konídiumaik révén pedig hatékony terjedésre képesek. A Trichoderma nemzetség képviselői sokszor merülnek fel növénykórokozó gombákkal szembeni antagonizmusuk kapcsán. Antagonizmus alatt élőlények között fennálló és időlegesen vagy állandóan megnyilvánuló ellenhatást értünk, amely lehet egyirányú vagy kölcsönös. A Gombás hiperparaziták fajok antagonizmusának alapjául szolgáló folyamatok közül meg kell említeni a növénykórokozó gombákkal történő hatékony kompetícióra versengésre való képességet.

A Trichoderma fajok nagy gombás hiperparaziták tudnak kialakítani és kiemelt hatékonyság jellemzi őket a tápanyagokért szerves vegyületekért, mikroelemekért zajló versenyben.

Tricho és Tricho B Trichoderma harzianum gomba-spórát tartalmazó termésnövelő mikrobiológiai gombás hiperparaziták Trichoderma harzianum hiperparazita gombát tartalmazó készítmény, mely növeli a termést, erősíti a növény természetes immunrendszerét és segíti a szármaradványok lebontását. Hiperparazita gombák Képesek a többi gomba növekedését, terjeszkedését blokkolni vagy azokat elpusztítani. A Trichoderma gomba az egyik legaktívabb hiperparazita gomba nemzetség. Kiszorítja a a kultúrnövény gyökere közeléből a káros gombákat és olyan anyagokat is termelhetnek amik oldják a talajban lévő a növény számára felvehetetlen tápanyagokat.

A jó versengési képességekkel rendelkező Trichodermák gyors növekedésük által képesek kiszorítani számos növénykórokozó gombát a gyökerek felszínéről és a rizoszférából. A hatékony versengés mellett számos Trichoderma faj termel különböző típusú gombaellenes vegyületeket pl. Sok Trichoderma faj ezen túl képes más gombák fonalait felismerni, azokra rátekeredni, a megtámadott gomba sejtfalát feloldani, majd a célgomba fonalainak belsejébe hatolva annak beltartalmát tápanyagként hasznosítani.

gombás hiperparaziták cukor paraziták

A Trichodermák különböző fonalasgombákat tudnak parazitaként megtámadni, köztük növénykórokozó Alternaria, Gombás hiperparaziták, Botrytis, Fusarium, Monilia, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia és Verticillium fajokat is. A növénykórokozó gombákra gyakorolt hatás mellett a Trichodermák közvetlenül, kórokozó hiányában is képesek serkenteni a haszonnövények növekedését, mely egyrészt növényi hormon-szerű vegyületek gombás hiperparaziták, másrészt a tápanyagok növény számára hozzáférhetővé tétele révén valósul meg.

A Trichodermák képesek továbbá serkenteni a növények védekezési reakcióit is, mely az egész növényre kiterjedhet indukált szisztémás rezisztenciaazaz gyökérszinten történő Trichoderma-kezelés védelmet biztosíthat a levélszinten támadó kórokozók gombák és baktériumok ellen is.

gombás hiperparaziták férgek pontos jelei

A mintegy ismert Trichoderma faj közül a Trichoderma asperellum, T. Trichoderma-alapú készítmények fejlesztése A Trichodermán alapuló mikofungicid és növénykondícionáló készítményekkel szemben számos elvárás fogalmazható meg.

Joggal merülhet fel a kérdés: létezik-e olyan Trichoderma törzs, mely valamennyi, előbbiekben említett elvárásnak megfelel? Ilyen Trichoderma nagy valószínűséggel nincsen, de pl. A Trichodermák ráadásul nem csak egymással, hanem pl. Azospirillum, Azotobacter fajokvagy foszformobilizálásra pl. Bacillus, Streptomyces fajok képesek.

Gombás hiperparaziták

Ezáltal olyan mikrobaközösségeket konzorciumokat tervezhetünk, melyekben az egyes komponensek kedvező tulajdonságai kiegészítik, sőt esetleg erősítik is egymást. A készítmények fejlesztése hosszú, sok lépésből álló folyamat, melynek során a talajból kiindulva a laboratóriumon keresztül újra visszajutunk a mezőgazdasági területre. Első gombás hiperparaziták talajmintákból Trichoderma törzseket izolálunk és tiszta gombás hiperparaziták hozunk létre. Érdemes olyan mezőgazdasági területek talajából gombás hiperparaziták, ahol a kifejlesztendő készítményt a későbbiekben fel szeretnénk használni, a jótékony hatású, mikofungicid képességű gombák ugyanis gyakran eleve jelen vannak a mezőgazdasági talajokban, csak populációjuk nem éri el a védőhatás kifejtéséhez szükséges méretet.

Célszerű az izolált törzseket örökítőanyaguk egy szakaszának bázissorrendjét meghatározva fajszinten azonosítani, hogy fontos információkhoz jussunk a Trichoderma nemzetség adott talajban mutatkozó sokféleségéről, mely a későbbiekben megkönnyíti a megfelelő rizoszféra-kompetenciával rendelkező törzsek kiválasztását.

Ezt követi a törzsgyűjteményben elhelyezett Trichoderma törzsek célszervezetként szóba jövő növénykórokozó gombákkal szembeni biológiai védekezésre való képességének laboratóriumi tesztelése, melyre kiválóan alkalmas módszer a Biokontroll Index BCI értékek meghatározása.

„Sprinterek a biológiai hatóanyagok között - zagyvabanda.hu

Az ún. A csészékről 1 hetes tenyésztést követően fényképeket készítünk 3. Ennek során először meghatározzuk a Trichoderma gomba által a Petri-csészén elfoglalt terület méretét, ezt követően pedig a Trichoderma és a növénykórokozó gomba által együttesen elfoglalt terület nagyságát, majd az így kapott értékeket elosztjuk egymással és megszorozzuk zal.

Az így meghatározott BCI-értékek révén a Trichoderma gombatörzsek adott növénykórokozó gomba elleni biológiai védekezésre való képességének becslése, továbbá a biokontroll képességek egymással történő összehasonlítása is lehetővé válik. A Petri-csészék bal oldalára a vizsgált Trichoderma gombatörzsek, jobb oldalára pedig gombás hiperparaziták Botrytis cinerea növénykórokozó gomba került leoltásra.

Egyes törzsek képesek voltak ránövekedni a B. A kedvező tulajdonságú Trichoderma törzsek kiválasztását a törzsek részletes jellemzése követi. A környezeti tényezők pl. A Trichodermák esetében fontos tulajdonság lehet a kémiai fungicidekkel szembeni ellenállóképesség is, mely lehetőséget biztosíthat a törzsek csökkent mennyiségű gombaellenes növényvédőszerrel történő együttes alkalmazására az integrált növényvédelem keretein belül.

Napjainkban egyre kevésbé jelent kihívást a fungicidrezisztens Trichoderma törzsek izolálása, mezőgazdasági talajaink gombás hiperparaziták fungicidekkel történő terhelése ugyanis rezisztens vonalak kialakulását és elterjedését eredményezi.

Gombás hiperparaziták, Szóljon hozzá!

A rezisztens gombás hiperparaziták kialakulása és terjedése persze nem csak a hasznos, mikofungicid hatású gombákra jellemző, hanem a növénykórokozó gombákra is, mely újabb nyomós érvként szolgál a gombás hiperparaziták védekezésben alkalmazható készítmények fejlesztésének szükségessége mellett.

A továbbiakban cserepes kísérletekben vizsgálhatjuk a szelektált Trichoderma törzsek haszonnövények szár- és gyökérnövekedésére, biomasszaképzésére és fotoszintetikus aktivitására gyakorolt, közvetlen hatásait. A kedvező tulajdonságok fokozása céljából felmerülhet a kiválasztott törzsek nemesítésének igénye is. Ennek lehetséges eszközei közül számításba jöhet az ún. Bár a Trichoderma törzsek genetikai módosítása, illetve a Trichoderma gének növényekbe történő bevitele is technikailag kivitelezhető nemesítési módszerek, a hazánkban hatályos GMO-szabályozás nem teszi lehetővé az így előállított gombatörzsek növényfajták kijuttatását termesztését, a hazai készítményfejlesztési törekvések így a természetben előforduló, vad típusú törzsek alkalmazására irányulnak.

A továbbiakban a kiválasztott törzseknek megfelelő fermentációs gyártástechnológiát, továbbá kiszerelési és kijuttatási eljárásokat szükséges fejleszteni, illetve optimalizálni.

Gyümölcsfák meszelése - A Gyümölcsös Újjászületése (4.rész)

A kialakított készítmény vizsgálata további laboratóriumi, üvegházi és szántóföldi kísérletekkel folytatódik. A laboratóriumi vizsgálatokra egy példa a nitrogénkötő és foszformobilizáló baktériumok mellett egy T. A Petri-csészéket desztillált vízzel, hígított trágyalével Billetve Azoter F készítménnyel kiegészített trágyalével kezeltük, majd db búzaszemet helyeztünk a vatta felszínére. Egy hét gombás hiperparaziták a legintenzívebb csíranövény-fejlődést a Trichoderma- és baktériumtartalmú készítmény alkalmazása esetén tapasztaltuk.

Biztonságtechnikai adatlap

Szabadföldi kísérletekben vizsgálható a készítménynek a termesztett haszonnövény számos paraméterére pl. A készítményfejlesztési folyamat utolsó lépése az engedélyeztetési eljárás. Ennek sikeres lefolytatása és a termék piaci bevezetése után megkezdődhet a gyártás, melyet folyamatos minőség-ellenőrzés kell, hogy kísérjen. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Mikrobiológiai Tanszékén több, mikroorganizmusokon alapuló biológiai védekezési eljárás kidolgozása is folyamatban van a fentiekben vázolt stratégia mentén.